
راز خوشبختی چیست؟
- محققان معتقدند شادی محرک اصلی رفتار انسان است.
- به طور متوسط، مطالعات نشان داده است که تنها یک سوم از مردم خوشحال هستند.پنجاه درصد شادی از یک نقطه ژنتیکی، ده درصد از شرایط زندگی و 40 درصد از فعالیت های عمدی ناشی می شود.
یادگاری از دوران کودکی: آرزوی خوشبختی
یادش بخیر، وقتی بچه بودم، بزرگترها همیشه از من میپرسیدند: «وقتی بزرگ شدی، میخواهی چه کاره شوی؟» و با تمام اعتماد به نفس بچهگانهام جواب میدادم: «میخواهم خوشحال باشم.» آن زمان این پاسخ خیلی ساده به نظر میرسید، اما هر چه بزرگتر شدم، احساس میکردم خوشبختی روز به روز از من دورتر میشود.
آیا تنها من هستم؟
به نظر میرسد که این احساس تنها مختص من نیست. تحقیقات نشان میدهد که شادی یکی از اصلیترین محرکهای رفتار انسان است. در واقع، یکی از معیارهای اصلی برای ارزیابی یک تصمیم خوب این است که آیا به ما شادی و رضایت میدهد یا نه. با این حال، آمارها نشان میدهند که به طور متوسط، تنها یک سوم از ما واقعاً خوشحال هستیم.
آیا خوشبختی واقعاً هدفی ارزشمند است؟
وقتی با رابرت بیسواس-داینر صحبت کردم، او به من گفت که پدرش، اد داینر، یکی از بزرگترین محققان شادی در جهان بود. رابرت توضیح داد: «خوشبختی نه تنها برای شما خوب است، بلکه برای جهان هم مفید است.» او اضافه کرد که شادی تأثیر مستقیمی بر سلامت ما دارد و باعث میشود در کار بهتر عمل کنیم، با دیگران مثبتتر رفتار کنیم و حتی تمایل بیشتری به کمک کردن و داوطلب شدن داشته باشیم.
خبر خوب: بیشتر ما حداقل کمی خوشحال هستیم
خبر خوب این است که تحقیقات اد و همکارانش نشان میدهد که با وجود چالشهای روانی و اجتماعی، بیشتر مردم (البته نه همه) حداقل تا حدودی خوشحال هستند.
نقطه تنظیم شادی: آیا میتوانیم آن را تغییر دهیم؟
اما چالش اینجاست: هر کدام از ما یک “نقطه تنظیم” ژنتیکی برای شادی داریم که به نوعی محل فرود طبیعی ماست. بر اساس تجربیات مختلف زندگی، شرایطی که در آن قرار میگیریم و انتخابهایی که میکنیم، سطح شادی ما در این محدوده نوسان میکند.
رابرت توضیح داد: «در حالی که رویدادهای مهم ممکن است این نقطه تنظیم را تغییر دهند، اما برای اکثر مردم، این نقطه نسبتاً ثابت باقی میماند. پس از تجربیات منفی شدید، ما به نقطه تنظیم شادیمان برمیگردیم، که این به ما انعطافپذیری میدهد. و به همین ترتیب، پس از تجربیات مثبت، سطح شادی ما معمولاً دوباره به حالت عادی برمیگردد.»
خوشبختی در دست ماست
بنابراین، شاید خوشبختی هدفی ارزشمند باشد که باید به دنبالش برویم. با شناخت بهتر از خودمان و شرایطمان، میتوانیم تلاش کنیم تا این نقطه تنظیم را به سمت شادی و رضایت بیشتر هدایت کنیم.
چطور میتوانیم از شادیهایی که داریم، بهترین استفاده را ببریم؟
قدردانی از شادیهای فعلی
طبق تحقیقات، رابرت به ما توصیه میکند که از خود بپرسیم: “آیا به اندازه کافی خوشحال هستم؟” به جای اینکه به دنبال یک شادی کامل و بینقص باشیم، بهتر است به شادیهایی که در حال حاضر داریم، توجه کنیم و از آنها قدردانی کنیم. کمی در مورد این سوالات فکر کنید: “در کدام جنبهها از زندگیام احساس رضایت میکنم؟” و “از چه چیزهایی لذت میبرم؟”
ناراحتی و رضایت
فراموش نکنید که ناراحتی در یک حوزه از زندگی به معنای نارضایتی کلی نیست. وقتی به آنچه در زندگیتان دارید و میتوانید قدردانی کنید، فکر میکنید، این احساس بسیار قویتر از این است که فقط به تغییراتی که باید ایجاد کنید، توجه کنید.
ایجاد فضایی برای شادی
هر کدام از ما نیازهای منحصر به فردی برای شادی داریم. حالا سوال این است: چه کارهایی میتوانید انجام دهید تا فضایی برای خوشبختی در زندگیتان ایجاد کنید؟ آیا به ارتباط اجتماعی با دیگران نیاز دارید، اما برنامههای شلوغتان این اجازه را نمیدهد؟ اگر چیزی که برای خوشحال بودن نیاز دارید را نادیده بگیرید، چه تأثیری بر روی شما خواهد داشت؟ آیا میتوانید راهی پیدا کنید که نیازهای خود را برآورده کنید و در عین حال به اهدافتان برسید؟
راز خوشبختی
شاید شما فردی باشید که به تنهایی نیاز دارد، اما در یک خانواده بزرگ زندگی میکند. هرچند ممکن است نتوانید هر روز زمان زیادی را به تنهایی اختصاص دهید، اما میتوانید در اولویتهای خود زمانی برای خودتان در نظر بگیرید تا در مواقع خستگی، انرژیتان را دوباره به دست آورید.
در نهایت، از خود بپرسید: آیا به اندازه کافی خوشحال هستید؟ این سوال میتواند شما را به سمت شناخت بهتر از خود و نیازهایتان هدایت کند.
- منبع
نوشته های مرتبط