آیا عفونت COVID-19 می تواند مسئول افسردگی یا اضطراب شما باشد؟
بعد از بهبود کرونا با چه عوارضی روبهرو میشویم؟
ممکن است پزشک به شما گفته باشد که ویروس کرونا ماهها پیش از بدنتان خارج شده است، اما با وجود اینکه مشکلی در تنفس ندارید، سطح اکسیژن شما هنوز به حالت عادی برنگشته باشد. همچنین ممکن است با سردردهای مداوم نیز مواجه باشید. اینها مسائل عجیبی نیستند و نیازی به نگرانی نیست.
آنچه نگرانکننده است، احساس ترس و اضطراب است که ممکن است باعث تپش قلب شدید در شما شود. ممکن است این اضطراب به حدی باشد که خواب شبانهتان را نیز مختل کند.
جامعه پزشکی هنوز در حال تحقیق و جمعآوری اطلاعات درباره تأثیر ویروس کرونا بر مغز است. دادههای منتشر شده از ووهان چین نشان میدهند که ممکن است در طول ابتلا، ویروس به مغز حمله کند. این دادهها نشان میدهند که بیش از یک سوم بیماران علائم عصبی از خود بروز دادهاند.
همچنین تحقیقات پزشکی نشان دادهاند که علاوه بر عفونت مغزی، این بیماری میتواند وضعیت سلامت روان افراد مختلف را بدتر کند. این موضوع ممکن است ناشی از عوارض روانی ناشی از انزوا، تنهایی، بیکاری، فشارهای مالی و از دست دادن عزیزان باشد.
در طول همهگیری کرونا، تجویز داروهای ضدافسردگی افزایش یافته، بروز خشونت در خانواده و روابط نزدیک افزایش یافته و از همه مهمتر، افکار خودکشی، به ویژه در جوانان، رو به افزایش است.
استرس و اضطراب میتواند باعث ایجاد حالتها و احساسات زیر شود:
احساس ترس، عصبانیت، غم، نگرانی، دوری از احساسات یا سرخوردگی
تغییر در اشتها، انرژی، خواستهها و علایق
مشکل در تمرکز و تصمیمگیری
مشکل در خوابیدن یا کابوس دیدن
واکنشهای فیزیکی مانند سردرد، بدن درد، مشکلات معده و بثورات پوستی
تشدید مشکلات مزمن سلامتی
بدتر شدن شرایط بهداشت روانی
افزایش مصرف دخانیات و الکل
آیا ابتلا به کرونا خطر افزایش اختلالات روانی را افزایش میدهد؟
تا همین چند وقت پیش، پیامدهای سلامت روان در بهبود یافتگان کرونا بهطور کامل مشخص نبود. مطالعهای که بهتازگی بر روی پروندههای الکترونیکی سلامت ۶۹ میلیون نفر انجام شده، نشان داده است که ابتلا به کرونا خطر ابتلا به اختلالات روانی، زوال عقل یا بیخوابی را افزایش میدهد.
همچنین افرادی که با اختلالات روانپزشکی درگیر بودهاند، ۶۵% بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند. البته این موضوع ممکن است با سبک زندگی آنها ارتباط مستقیم داشته باشد.
معمولاً این افراد عادتهایی مانند سیگار کشیدن و مصرف الکل دارند یا درگیر التهاب بوده و تحت تأثیر داروهای روانپزشکی هستند؛ همین عوامل خطر ابتلا به کرونا را بهطور قابل توجهی افزایش میدهد.
تحقیقات مذکور بزرگترین تحقیق انجام شده بر روی اثرات کرونا بر روان افراد بوده است. البته هنوز اثرات طولانیمدت عفونت با ویروس کووید-۱۹ مشخص نیست. جالب است بدانید در سالهای ۱۹۱۸ و ۱۹۱۹ که جهان با همهگیری آنفولانزا مواجه بود، بسیاری از نوزادان مادرانی که با ویروس آنفولانزا آلوده شده بودند، به اسکیزوفرنی دچار شدند.
تصور میشود که عفونت ویروسی در دوران بارداری میتواند از عوامل خطرآفرین در زمینه ایجاد بیماریهای روانی مرتبط با سیستم ایمنی بدن باشد. این موضوع ممکن است تا حدی در ارتباط با ویروس کرونا هم صدق کند.
آیا شما هم به افسردگی کرونایی مبتلا هستید؟
ممکن است شما به دلیل ابتلا به کرونا یا شرایط زندگی احساس خستگی، استرس یا ناراحتی کنید.
با این حال، اگر پس از مشورت با پزشک متوجه شدید که دچار افسردگی یا اضطراب شدهاید، به یاد داشته باشید که ابزارهای غربالگری تشخیصی نیستند.
افرادی که به ویروس کووید-۱۹ مبتلا شدهاند، اغلب در بررسیهای افسردگی مثبت میشوند زیرا بسیاری از علائم عفونت و افسردگی با هم همپوشانی دارند.
به عنوان مثال، کمخوابی، اختلال در تمرکز و کاهش اشتها ممکن است به دلیل بیماری باشد و لزوماً نشانه افسردگی نیست. برای تشخیص دقیقتر، بهتر است تا زمانی که علائم بیماری کاهش یافته یا از بین بروند، صبر کنید.
درست است که داروهای ضدافسردگی معمولاً برای اختلالات خلقی و اضطرابی تجویز میشوند، اما نباید فراموش کرد که علائم خفیف تا متوسط معمولاً با تغییر و بهبود شرایط زندگی بهبود مییابند.
اگر برای اولین بار است که افسردگی یا اضطراب را تجربه میکنید و علائم خفیفی دارید، ممکن است نیازی به درمان تخصصی نداشته باشید.
اگر قصد دارید دارویی را شروع کنید، حتماً قبل از آن با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت نیاز به تغییرات، پزشک را در جریان قرار دهید.
راههای کاهش پیامدهای روانشناختی ناشی از کرونا
واکسن بزنید
اگر نوبتتان شده است، بدون توجه به شایعهها حتماً واکسن بزنید. واکسن به ویژه به افرادی که دارای اختلالات روانی هستند، کمک میکند تا از افسردگی ناشی از کرونا دور بمانند.
استفاده از ماسک و رعایت فاصلهی ایمنی را ادامه دهید
درست است که همهی ما به حفظ روابط اجتماعی نیاز داریم، اما بهتر است همچنان از روشهای دیگر، مانند ارتباطهای آنلاین، برای ادامهی روابط اجتماعی استفاده کنید. این کار شما را از خطر ابتلا به کرونا حفظ کرده و در نتیجه در برابر مشکلات روانی و خلقی ناشی از این ویروس نیز محافظت میکند.
هوای دیگران را داشته باشید
حمایت از مبتلایان به کرونا که با تغییرات محل کار، مشکلات بیمهای یا عدم دسترسی به خدمات بهداشت روانی مواجه هستند، میتواند از ابتلای آنها به افسردگی ناشی از کرونا جلوگیری کند. در بین این افراد، آنهایی که از کووید طولانیمدت یا مه مغزی ناشی از کرونا رنج میبرند، بیشتر از دیگران به حمایت نیاز دارند.
فعالیت بدنی داشته باشید
فعالیت بدنی، به همراه مدیتیشن، میتواند تأثیر مثبتی بر اثر داروها، خلقوخو و اضطراب داشته و به سلامت حافظه و قلب نیز کمک کند. از رفتارهای آرامشبخش استفاده کنید. وقتی به نظر میرسد که جهان از کنترل خارج شده است، سعی کنید رفتارهای آرامشبخش انجام دهید. داشتن کنترل بر بخشی از روز نیز میتواند مفید باشد.
با احتیاط از داروهای خوابآور و آرامشبخش استفاده کنید
مصرف الکل و دخانیات را کنار بگذارید
مراقب میزان کافئین مصرفی خود باشید
از دوستان، همکاران و همسایگان خود بپرسید که آیا به کمک شما نیاز دارند یا نه
نوشته های مرتبط